Het zuur krijgen. Dit is iets wat we allemaal kennen. Als we iets verkeerd gegeten hebben of als er stress in het spel is. Op zich is dat niet erg.
Als zuurbranden chronisch voorkomt is het nodig hier voldoende aandacht aan te schenken. De vraag is of chronisch zuurbranden slokdarmkanker kan veroorzaken. Het antwoord is ja, dat kan.

Wetenschappelijk onderzoek

Er zijn heel wat onderzoeken die het mechanisme van deze kwalijke ontwikkeling verklaren. Het blijkt dat deze vorm van irritatie bepaalde cellen van de slokdarm verandert in embryonale cellen. Kennis van deze mechanismen maken het misschien mogelijk medicijnen te ontwikkelen die kunnen helpen slokdarmkanker te voorkomen. Want kanker van de slokdarm heeft vaak een somber vooruitzicht. Het geheim ligt in preventie.

Veel maagzuur of zure oprispingen?

We moeten beseffen dat het lichaam constant bezig is om zijn zuren te elimineren. Op die manier wordt de juiste zuurgraad behouden en wordt er gezorgd voor een gezond evenwicht in het lichaam. Als de maag veel zuur of meer zuur produceert dan normaal kan dat meerdere redenen hebben.

Een bijzonder verdedigingsmechanisme

Als er in het lichaam te veel zuur aanwezig is en de nieren, de longen en de lever het moeilijk hebben om dit alles te draineren en naar buiten te werken, komt de maag ter hulp, precies zoals de overloop van een zwembad. Het zou dus niet zo goed zijn om deze overproductie van maagzuur zonder meer af te remmen.

De eerste oplossing waaraan we denken is het drinken van bronwater. Telkens als maagzuur opkomt is het drinken van water én beschermend én een hulp om het overtollige zuur via de darm kwijt te raken. Wij zouden best allemaal minstens ander halve liter water per dag drinken. Dit zou het lichaam helpen bij zijn homeostase.

De rol van de voeding

Te veel zuurproductie door de maag kan ook veroorzaakt worden door bepaalde voeding die niet goed verdragen wordt of die niet goed verteerd kan worden. Het nemen van melkproducten of van tarwe zijn veel voorkomende oorzaken. Het is logisch dat het aanpassen van het dieet hier aan de orde is.

te veel snoepen kan ‘het zuur’ in de hand werken

De invloed van stress

Stress is eveneens een bevorderende factor die heel de spijsvertering kan storen en maagzuur kan veroorzaken. Meestal wordt dan ook sneller en onregelmatig gegeten. Meer gesnoept en misschien meer alcohol gedronken dan normaal. Je ziet dat de aanpak hier niet enkel bestaat uit langzamer eten en goed kauwen. Ook stress verdient de volle aandacht.

Een verstoring van de spijsvertering zelf

Ook de spijsvertering zelf kan dermate verstoord zijn, dat zure oprispingen een deel zijn of een teken zijn van de verstoring. Het spreekt voor zich dat een specifieke aanpak nodig is, van het behandelen van galstenen tot constipatie.

De slokdarm heeft niet graag een dikke buik

Obesitas kan ook een negatieve factor zijn. Hierdoor wordt het middenrif in de verdrukking gebracht. Dit kan een invloed hebben op het sluitsysteem van slokdarm – maag. Dit kan verstoord worden doordat de ingang van de maag omhoog geduwd wordt. Verslanken van de buik is dan dé oplossing.

Bescherming

Misschien interessant is te vermelden dat er een plant is die een beschermend effect heeft op het maagslijmvlies en de slokdarm. Ficus carica. De knopjes van de vijgeboom. Hierover zullen we je meer info geven op deze site.

Wat we zeker moeten onthouden:
Rijkelijk drinken van water, vér van de maaltijden
Langzaam eten en goed kauwen
Gevoelige voedingsmiddelen mijden
Zorgen voor een goede stoelgang
Aandacht schenken aan abnormale stress
Zorgen voor een goede darmflora

Winkelwagen

Recente berichten