Ben je een sympaticotoon of een vagotoon persoon?

Mensen reageren verschillend op stress. Dit is onder andere veroorzaakt door de toestand van ons onwillekeurig zenuwstelsel. De twee delen waaruit het waaruit het onwillekeurig zenuwstelsel is opgebouwd kunnen in verschillende mate werkzaam zijn. Als het ene deel, de orthosympaticus dominant is ten opzichte van het andere deel, de parasympaticus ( nervus vagus), dan wordt zo iemand een sympaticotonieker. In het omgekeerde geval een vagotonieker.

Deze balansverschuiving kan tijdelijk zijn of chronisch aanwezig zijn.

Een persoon die een langdurige hoge sympaticustonus heeft, is geblokt, stevig gebouwd, ondernemend en heftig van natuur, heeft het vaak te warm en heeft neiging tot constipatie.
Een vagotonieker is eerder freel gebouwd, is eerder een type dat zich terugtrekt, en heeft het vaak koud.
Een sympaticotonieker zal eerder agressief reageren in geval van stress en een vagotonieker zal vlugger depressief worden.
Heel veel mensen zijn echter mengtypes.

Aangepaste benadering

De behandeling van het zenuwstelsel met plantaardige producten in geval van stress dient dan ook aangepast te zijn aan het individu. Hoe meer je rekening houdt met het type van de persoon, met de toestand van zijn onwillekeurig zenuwstelsel, hoe beter het gekozen plantaardig middel zal helpen.

Is het moeilijk een beeld te krijgen van het type?

Als de persoon een mengtype is, zal een breedwerkend plantaardig middel gekozen worden.
In het seminar ‘Stop Stress’ wordt aandacht besteedt aan deze benadering van stress.

Winkelwagen

Recente berichten