Citroen is super voor je gezondheid

De waarde van citroenen werd ontdekt toen ze er voor zorgden dat scheurbuik op de schepen bijna daalde tot nul in de tijd van de Engelse generaal Nelson. Citroenen groeien vooral in het Middellandse zeegebied. De citroenboom is afkomstig uit Oost Azië en kan enkele duizenden citroenen opleveren per boom per seizoen!

Vitaminen en mineralen

In de tijd van generaal Nelson wist men nog niets van vitaminen. Maar tegenwoordig zijn al die vruchten, en ook citroenen, chemisch geanalyseerd. De grote hoeveelheid vitamine C en mineralen zijn een weldaad voor de gezondheid. De schil is eveneens bruikbaar. De schil is rijk aan etherische ( vluchtige ) oliën. Blijkbaar hebben die oliën een weldoend effect bij maagpijn. Citroen HE is zo te koop. Als je de schil zelf gebruikt, moet je natuurlijk wel opletten. De vruchten worden voor het vervoer vaak bespoten met insecticiden. Was daarom citroenen met zeep en spoel ze goed af. Op die manier verwijder je de vetoplosbare substanties op de schil het gemakkelijkste.

Als je een schijfje citroen krijgt in je drankje, kan je je afvragen of die citroen wel gewassen is …

Infecties en vermoeidheid

Bij alle soorten infecties heeft het lichaam een vergrote behoefte aan vitamine C, zodat citroenen en andere citrusvruchten hierbij uitkomst bieden. Vooral bij keelpijn en andere infecties van de bovenste luchtwegen zijn middelen met citroen een hulp.

Ook bij voorjaarsvermoeidheid wordt het dagelijks eten van een of twee citroenen aanbevolen.

Het werkt eveneens tegen winterhanden en wintervoeten, maar dan uitwendig toegepast. Gewoon inwrijven van de handen en voeten met citroensap.

In de keuken

Wat ook interessant is in de keuken is om azijn te vervangen door citroen. Ook op salades zorgt het voor een antioxiderend effect.

Citroen is dus duidelijk een veelzijdige vrucht die zowel in de keuken als voor onze gezondheid zijn nut bewijst. Gemakkelijk te vinden, gemakkelijk toe te passen.

Winkelwagen

Recente berichten